Trailer (Nederlands): 3:09

Een voorbeeld uit Ierland (Engels): 7:38

Voorbeeld uit Griekenland (Engels): 3:44

Naarmate de dementie vordert, neemt de taalvaardigheid af, maar het ritmisch geheugen niet. Ritme wordt voor het eerst ervaren in de baarmoeder en blijft ons daarom tot het laatst bij. Ritme is een nonverbale 'taal' die gebruikt kan worden om te contact te maken met mensen met gevorderde dementie.

Toegepast als een eenvoudige handdans, activeert de methode de stem, het lichaam en de ziel. Muziek en liedjes hebben ritme. Ze zorgen voor een tijdsduur, structuur, en sfeer. Eenvoudige handdansen zorgen voor een fysieke verbinding. Het is een activiteit die beide dansers plezier brengt, en het samenzijn inhoud geeft.

De methode is gebaseerd op principes van Basisstimulatie, Holistisch Pulseren en Sitdance. Het kan gebruikt worden om zonder veel inspanning een fijn contact tot stand te brengen. De methode is persoonsgericht, intuïtief en gemakkelijk binnen een halve dag te leren. Een workshop is informatief, leuk, en gezellig.

Marcel Baaijens is oprichter en uitvinder van Sitdance (Nieuw Zeeland). Hij maakt zitdans programma’s voor verzorgingstehuis bewoners en mensen met dementie.Marel is een dans- en kunstdocent met meer dan 30 jaar internationale ervaring (Europa, U.S.A., Australië, Nieuw-Zeeland).

Workshops worden op verzoek aangeboden. Volg Nontropolis op Facebook of schrijf je in op de nieuwsbrief van Nontropolis.com om op de hoogte te blijven.